torstai 6. elokuuta 2015

Tomaattien kalttaus


Tomaattien kalttaus eli kuoriminen on yksinkertaista vaikka monelle tuo termi on hepreaa ja homma vaikuttaa työläämmältä mitä se onkaan. Tomaatin ohut kuori alkaa irtoilla jo 5 min keittämisen jälkeen, jolloin ne laitetaan jäähtymään kylmään veteen, jotta niitä on helpompi käsitellä.
 Kesällä kun Suomalaisten tomaattien satokausi on parhaimmillaan, kannattaa ne valmiiksi purkissa olevat tomaattimurskat jättää kaupan hyllylle ja valmistaa murskat itse! Kalttaa tomaatit, poista kannat ja laita kattilaan. Murskaa sauvasekottimella ja keitä kasaan n. 15 min. Itse maustoin murskan suolalla, sokerilla, sitruunamehulla sekä yrteillä. Aiempaan satsiin lisäsin myös kaltattua paprikaa, joka olikin kivaa vaihtelua perus tomaattimurskalle. Paprikoiden kalttaus tapahtuu erilailla, senkin voisin joskus täällä esitellä. 
Itse pakastin murskan sillä sitä tuli hyvä satsi ja tuskin olisin ehtinyt kaiken käyttää ennen kuin se olisi pilaantunut. 3 litran kattilallisesta tomatteja tuli 3 0,5 l pakastepurkillista valmista tomaattimurskaaa. 

Vinkki! Mikäli tomaatit ovat päässeet ylikypsiksi ja eivät sovellu enään salaattiin yms, ne kannattaa käyttää tähän hommaan, sillä jo vähän pehmeinneistä tomaateista tulee mehukkain ja maukkain murska.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti