maanantai 31. elokuuta 2015

Uusia tuttavuuksia


Verso Härkäpapurouheen pavut ovat Suomessa viljeltyjä ja tuotteessa on 47% proteinia, kasvissyöjän aatelia siis.  Jätin perinteisen soijarouhepussin kaupan hyllylle ja nappasin tämän kyytiin. Vielä en ole ehtinyt testata tuotetta, mutta se on tarkoitettu käytettäväksi soijarouheiden- ja suikaloiden yms. tapaan, eli turvottaa kieuvassa vedessä ja käyttää jauhelihan sijaisena. Sitä voi käyttää myös sellaisenaan lisäämällä vaikka jogurttiin tai smoothieen.



Tovin olen jo seurannu sivusta tätä superfood boomia ja pohdiskellut onko niistä oikeasti mitään hyötyä. Otettuani kuitenkin tarkemmin selvää spiruliinasta, kipitin kauppaan ja hain palan cocovi:ä kotiini. Tähän mennessä käytössä on ollut vain kookosöljy cocoviiltä. Spiruliina on siis merileväjauhetta, jossa on luonnostaan runsaasti proteinia, 100 grammassa tuotetta proteinin osuus on 70 g. Ihan hurjasti siis, ja näin kasvisruokailijana tällä on helppo taata päivittäinen proteinintarve. Lisäksi tuotteessa on runsaasti rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Itse olen käyttänyt tätä smoothieissa, maistoin myös sellaiasenaan lusikalla ja mieleeni tuli eläinkaupasta ostettavat akvaariokalojen ruuat, heh.


Nämä tuotteet menee vähän ohi aiheen, mutta pakko esitellä ihania luonnonkosmetiikka tuotteita: Frantsilan hoitsikka, Flow kosmetiikan hamppupalashampoo, Urtekramin palasaippua ja deodorantti. Kaikilla on pupumerkit osoittamassa siitä, että tuotteen yksikään raaka-aineista ei ole eläimillä testattu ja kaksi ensimmäistä on lisäksi Suomessa valmistettuja.



perjantai 28. elokuuta 2015

Syökää papua


"Yleensä ravut keitetään elävinä, sillä ne pilaantuvat lyhyessä ajassa. Saksiniekalle keittäminen elävältä on tuskallinen kuolema etenkin silloin, jos veden lämpötila nousee hitaasti kiehuvaksi. Keitinveden jäähtymisen voi aiheuttaa esimerkiksi liian monen ravun yhtäaikainen keittäminen kattilassa."

Teksti kopioitu Helsingin eläinsuojelu yhdistyksen sivuilta, http://www.hesy.fi/ajankohtaista-saasta-saksiniekka-karsimyksilta/

Minua ei houkuta syödä otuksia jotka viruvat tulikuumassa vedessä useiden minuuttien ajan ennen kuolemaansa. Rapujuhlien sijaan pitäkäämmekin PAPUjuhlat :) Pavut onkin minun henkilökohtainen lemppari kasviproteinin lähteistä ja tässä papujuhliin helppo ohje, meinaan papurisotto. 
VINKKI! Risotto muuntautuu juhlavammaksi tilkalla valkoviiniä.

Freesasin kasviksia (esim. sipulia, porkkanaa varsiselleriä, porkkanaa) oliiviöljyssä pannulla. Keitin samalla riisin, sitten yhdistin aineet ja lisäsin kaurakermaa ja kidneypapuja. Sairaan helppoa siis!








maanantai 10. elokuuta 2015

Avokado-cashewpähkinäsalaatti


Jäävuorisalaattia, kauniin oransseja kirsikkatomaatteja, parsakaalia, avokadotahnaa sekä paahdettuja cashewpähkinöitä. Niistä on herkullinen ja raikas kesäpäivän salaatti tehty !

Avokadotahnan maustoin chilijauheella, valkosipulilla ja sitruunamehulla. Turvotin coucoucsia ja sekoitin avokadomössön sekaan, tosi simppeliä siis. Cashewpähkinät paahdoin seesamöljyssä, se sopii siihen hommaan äärettömän hyvin.




torstai 6. elokuuta 2015

Tomaattien kalttaus


Tomaattien kalttaus eli kuoriminen on yksinkertaista vaikka monelle tuo termi on hepreaa ja homma vaikuttaa työläämmältä mitä se onkaan. Tomaatin ohut kuori alkaa irtoilla jo 5 min keittämisen jälkeen, jolloin ne laitetaan jäähtymään kylmään veteen, jotta niitä on helpompi käsitellä.
 Kesällä kun Suomalaisten tomaattien satokausi on parhaimmillaan, kannattaa ne valmiiksi purkissa olevat tomaattimurskat jättää kaupan hyllylle ja valmistaa murskat itse! Kalttaa tomaatit, poista kannat ja laita kattilaan. Murskaa sauvasekottimella ja keitä kasaan n. 15 min. Itse maustoin murskan suolalla, sokerilla, sitruunamehulla sekä yrteillä. Aiempaan satsiin lisäsin myös kaltattua paprikaa, joka olikin kivaa vaihtelua perus tomaattimurskalle. Paprikoiden kalttaus tapahtuu erilailla, senkin voisin joskus täällä esitellä. 
Itse pakastin murskan sillä sitä tuli hyvä satsi ja tuskin olisin ehtinyt kaiken käyttää ennen kuin se olisi pilaantunut. 3 litran kattilallisesta tomatteja tuli 3 0,5 l pakastepurkillista valmista tomaattimurskaaa. 

Vinkki! Mikäli tomaatit ovat päässeet ylikypsiksi ja eivät sovellu enään salaattiin yms, ne kannattaa käyttää tähän hommaan, sillä jo vähän pehmeinneistä tomaateista tulee mehukkain ja maukkain murska.




lauantai 1. elokuuta 2015

"Jauheliharuokia"


Ajattelin jakaa täällä arkiset ruokalajit: bolognesekastikkeen ja makaronilaatikon, mutta kasvisversioina. Jauheliha on näissä korvattu tietenkin soijarouheella ja tälläiset ruokalajit uppoaa takuulla sekasyöjillekin. Soijassa on se oma makunsa, joka ei minun makunystyröitä hivele liiemmin, mutta oikein maustamalla ruuasta tulee herkullista. En ala tarkkoja aineluetteloita kirjottamaan, sillä molempien ruokien ainemäärät heitin hatusta.
 Jotkut keittävät soijan kattilassa ja maustavat kasvisliemikuutiolla, mutta minä heitän vedenkeittimestä kiehuvaa vettä rouheen päälle ja annan hetken turvota. Harvemmin myöskään kaapista löytyy kasvisliemikuutioita, joten laitan sekaan vain suolaa ja joskus soijakastiketta. Turvotetun soijarouheen heitän pannulle yleensä sipulin kera ja maustan esim. juustokuminalla, savupaprikajauheella, cayannepippurilla, yrteillä.. Makaronilaatikkoon raastoin 2 porkkanaa soijarouheen joukkoon.